email
mariskakret.com
|
Professor at Leiden University
email
linkedin

Onderzoeksproject ‘De Aap in Ons’ van start

Vandaag is onderzoeksproject ‘De Aap in Ons’ van start gegaan. In dit project geven we bezoekers, jong en oud, de kans om dezelfde taken uit te voeren als de bonobo’s en orang-oetans. Hoe kijken mensen naar de emoties van mensen? Kijken bonobo’s en orang-oetans op dezelfde manier als wij naar de emoties van hun soortgenoten? En hoe reageren mensen op de uitingen van emotie van een aap en andersom? Naast de bestaande taken gaan we bij mensen een nieuwe emotie taak uitproberen waarin we kijken naar onbewuste associaties tussen bijvoorbeeld bekende (familie, vrienden) en onbekende mensen (bekend = “goed”, onbekend = “slecht”, is wat vaak gevonden wordt). Deze taak wordt in de psychologie gebruikt met woorden, maar omdat apen en jonge kinderen niet kunnen lezen, willen we kijken of we een volledig pictoriale versie kunnen ontwerpen met foto’s van positieve en negatieve objecten. Afhankelijk van de resultaten gaan we onderzoeken of de taak ook geschikt is voor de apen. De taak zou dan ingezet kunnen worden om voorkeuren bij apen te meten. Het onderzoek maakt deel uit van het promotieonderzoek van Evy van Berlo.

Wil je mee doen? Dat kan! Kom naar het bonoboverblijf in de Apenheul! Elke dag zijn daar de komende zes maanden twee of drie studenten van de Universiteit Leiden aanwezig, die samen met een vrijwilliger van de Apenheul bezoekers graag verder werken. Hopelijk tot ziens!
apenheul-test-bezoekersStudenten Erica en Barry proberen de taak uit.
apenheul-test-bezoekers2
De eerste proefpersonen zijn journalisten van het Leidsch Dagblad! Als dat geen goede vuurdoop is dan weet ik het niet meer!
aapinons20170426_122846
De eerste bezoekers doen enthousiast mee. Student Petra Boeree over hoe bezoekers te enthousiasmeren: “Na een paar afwijzingen omdat ouders op hun kinderen moesten letten, probeerden we een paar keer de openingszin (tegen het kind): ‘denk je dat jouw moeder/vader sneller is dan een bonobo?’. Die zeiden bijna allemaal nee. Vervolgens wilden de ouders direct meedoen en waren bloedfanatiek bezig terwijl het kind geïnteresseerd bij de ouder en het scherm bleef. Gelukkig waren ook alle ouders daarna sneller en was de eer gered :-)”

aapinons20170426_113350aapinons20170426_122823
Latest news
Latest blog