email
mariskakret.com
|
Professor at Leiden University
email
linkedin

Bonobo Project II van start

Het is winter en de Apenheul is gesloten. Goed nieuws, want dat betekent dat we van start kunnen met Bonobo Project II! De resultaten van Bonobo Project I zijn opgeschreven en ingediend bij een wetenschappelijk tijdschrift. Ik zal de bevindingen binnenkort op mijn website zetten. Maar hier eerst een update over waar we nu staan!

Jasper Wijnen heeft deze week alle apparatuur gecontroleerd en Linda Jaasma heeft Evy van Berlo de inns en outs van het trainen bijgeleerd. Evy gaat dit jaar met de bonobo’s aan de slag. De afgelopen maanden heeft ze hen dag in dag uit geobserveerd, wat als positief gevolg heeft dat zij de bonobo’s door en door kent en de bonobo’s haar. Dat is cruciaal voor het slagen van dit project. Linda werkt momenteel aan een project met honden (daarover een andere keer meer). Ook de trouwe verzorgster Keetie de Koeijer is deze winter weer van de partij. Haar bijdrage is onmisbaar omdat ze de bonobo’s bezig houdt die even niet achter het scherm zitten. Ze zorgt ervoor dat zij zich netjes gedragen en het individu achter het scherm niet storen. Ze geeft hen net zoveel lekkere hapjes als het individu die achter het scherm zit en kleine blokjes appel krijgt.

Vorige winter deden de bonobo’s Kumbuka, Yahimba, Besede en Monyama goed mee aan het Bonobo Project I. Jill en Bolombo waren gemotiveerd, maar hebben de volledige training nog niet kunnen afronden. Keetie vertelde dat Kumbuka en Yahimba in de zomer vaak bij het scherm vragend zaten te kijken. “Gaan we nog beginnen, Keetie?!” Een positief teken, aldus Keetie.

Deze week zijn de trainingen voor Bonobo Project II de begonnen. De taak lijkt erg op die van vorig jaar. Kumbuka rende naar het scherm en was er nog maar moeilijk weg te krijgen. Ze had er duidelijk veel zin in en deed het dan ook fantastisch! Ook Besede is de taak gedurende de zomermaanden niet vergeten en deed het erg goed. Alfavrouw Jill en het mannetje Bolombo hebben ook enthousiast mee gedaan, al verloor Jill wel redelijk snel de interesse en maakte Bolombo nog steeds fouten. Of we die twee dit jaar mee gaan krijgen is nog de vraag. Evy vindt dat we Jill en Bolombo een kans moeten geven. Dus we gaan er voor! Monyama, die normaal gesproken erg goed meedoet en het scherm altijd keurig netjes met 1 vingertje aanraakt (en niet met een vuist zoals Bolombo), durfde dit keer niet dicht bij te komen, waarschijnlijk omdat er vier mensen rond het scherm stonden. Linda heeft er echter alle vertrouwen in dat Yahimba en Monyama de taak ook nog goed zullen kennen. Als alles goed gaat kunnen Kumbuka, Besede, Monyama en Yahimba zonder al te veel training snel beginnen aan Project II.

Ook dit keer staan emoties in het onderzoek centraal en dankzij de geweldige bijdragen van tientallen fotografen die ons meer dan 5000 foto’s hebben toegestuurd kunnen we de bonobo’s prachtige beelden laten zien!

Latest news
Latest blog