Politieagenten krijgen dagelijks te maken met zware emotionele en mentaal uitdagende situaties. Om deze reden hebben politieagenten een training nodig, Waarin communicatieve vaardigheden aangeleerd worden om bijvoorbeeld adequate gesprekken te kunnen voeren met slachtoffers van ernstige misdaden, familieleden van overledenen of suïcidale individuen.
Een team onderzoekers van het Nationale Instituut van Mentale Gezondheid in Praag en Universiteit Leiden, geleid door de psychologen Eliška Procházková en Shanice Romney, zijn begonnen met het moderniseren van de huidige politietraining. In samenwerking met de creatieve studio “3dsense”, de Tsjechische en Nederlandse politie en de psychologen van de veiligheidstroepen, wordt een virtuele realiteit applicatie ontwikkeld voor politietrainingen. De ontwikkeling van de nieuwe technologie is mede mogelijk gemaakt door de staatsteun van de technologische afdeling in Tsjechië.
Dit project is opgezet om de huidige beperkingen van de politietrainingsprogramma’s aan te pakken. “Ik heb overlegd met vertegenwoordigers van de Tsjechische en Nederlandse politie over hoe goed agenten voorbereid zijn op moeilijke sociale situaties. Denk hierbij aan zelfmoord of minderjarige slachtoffers. Ik heb ook de gelegenheid gehad om een demonstratie te zien van de trainingen. Hierbij viel mij op dat de trainingen in beide landen erg veel op elkaar lijken. De training bestaat uit rollenspellen. Deze rollenspellen zijn niet altijd handig, doordat de agenten elkaar kennen. Vaak zorgt dit ervoor dat de agenten afgeleid worden en het rollenspel niet serieus kunnen nemen, of zich ervoor schamen het uit te voeren. Hierdoor moeten agenten vaak tijdens hun dienst zelf erachter zien te komen hoe ze om moeten gaan met moeilijke situaties. Volgens de ervaring van mijn collega’s is dit probleem overal ter wereld vergelijkbaar. Dit verhoogt natuurlijk het stressniveau van de politieagenten. Deze verhoging kan de mentale gezondheid en de manier waarop agenten omgaan met andere mensen negatief beïnvloeden”, zegt de hoofdonderzoeker van het onderzoeksproject Eliška Procházková.
Eliška Procházková en Shanice Romney hebben een innovatieve manier bedacht om politieagenten te kunnen trainen met virtuele realiteit. Scenario’s voor de nieuwe VR-applicatie zijn bedacht door psychologen en sociologen van het uitvoeringsteam, trainingsdeskundigen, docenten en psychologen van de Tsjechische en Nederlandse politie en de psychologen van de veiligheidstroepen. “Het onderzoek kan bijdragen om politiemensen goed voor te bereiden op het voeren van een slechtnieuwsgesprek. Met behulp van VR technologie kan de politieman/vrouw op elk gewenst tijdstip en plaats in een levensechte simulatie trainen. Mijn overtuiging is dat het onderzoek haar meerwaarde gaat bewijzen. Innovatieve oplossingen door gedegen onderzoek die richting geven aan lastige en moeilijke vraagstukken in de dagelijkse politiepraktijk zullen bijdragen aan de missie van de Nationale Politie” voegt de trainer/coördinator van de Nederlandse Politieacademie toe.
De ontwikkelaar van de technologie is de creatieve studio 3dsense. Zij hebben veel ervaring in het creëren van realistische virtuele personages en het gebruiken Van interactieve moderne technologie. “We zijn nu bezig met het ontwikkelen van het eerste rollenspel. Het eerste scenario gaat over het brengen van slecht nieuws. Onze opdracht is om het script te veranderen in een virtueel spel. In de praktijk zet de politieagent de 3D bril op en komt hij bijvoorbeeld in een woonkamer terecht. In deze woonkamer staat een vrouw aan wie hij moet vertellen dat haar man is omgekomen tijdens een auto-ongeval. Een getrainde docent bestuurt het spel terwijl hij beoordeelt of de leerling het brengen van slecht nieuws goed beheerst en klaar is voor de volgende uitdaging in het trainingsprogramma. De politieagent, het virtuele personage en de docent zijn samen het trio dat de basis vormt van de gehele simulatie. Het grootste voordeel van een virtuele simulatie vergeleken met een ‘live’ simulatie is dat het ‘gestandaardiseerd’ kan worden en makkelijk nagebootst kan worden. Dit betekent dat er geen professionele acteurs gehuurd hoeven te worden en de situatie kan meerdere keren achter elkaar geoefend worden totdat de leerling het foutloos kan doen” zegt de 3dsense oprichter Jan Hrdlička.
Het videofragment kan hier gevonden worden en de foto in printkwaliteit kan hier gevonden worden.
De uitvoering van dit project is gepland tot het jaar 2023. Naast de nieuwe technologie zal het resultaat van het project een gecertificeerde methodologie zijn voor het geven van een effectieve training. Hierom gelooft het onderzoeksteam dat virtuele realiteit een standaard onderdeel zal vormen van politietrainingen.
Heeft u interesse in meer gedetailleerde informatie over het project of wilt u een interview met een van de project onderzoekers stuur dan een bericht naar Eliška Procházková e.f.prochazkova@gmail.com of Shanice Romney shaniceromney@hotmail.com.