Komende zomer start een nieuw onderzoeksproject in samenwerking met Saton optiek en de voorbereidingen zijn zoals jullie op onderstaande foto’s zien vandaag begonnen! In deze bijzondere studie gaan we onderzoeken wat de effecten zijn van oogkleur op hoe iemand over komt. Worden mensen met bruine ogen vaker vertrouwd? En lijken mensen met lichtblauwe ogen koele kikkers? Is dit afhankelijk van de oogkleur van de beoordelaars zelf? Deze en nog meer vragen worden beantwoord in deze studie waar diverse studenten met van zichzelf verschillende oogkleuren verschillende kleuren-contactlenzen dragen en bezoekers van Apenheul diep in de ogen zullen aankijken…
Waarom?
Voor mensen is het maken van oogcontact cruciaal voor de sociale communicatie en zonder dat we ons daar bewust van zijn communiceren we van alles via onze ogen: we maken oogcontact, kijken weg, huilen soms met tranen met tuiten en onze pupilgrootte weerspiegelt niet alleen hoe donker het is, maar ook hoe opgewonden we zijn. Al deze signalen hebben invloed op hoe we overkomen op de ander en kunnen belangrijke consequenties hebben voor bijvoorbeeld de beslissing om iemand te vertrouwen, of juist niet. In mijn onderzoek heb ik eerder aangetoond dat mensen onbewust hun pupilgrootte met elkaar spiegelen en dat dit vertrouwen bevordert. Oogcontact is echter ook spannend, wat wordt bevestigd in een spelletje dat u misschien bekend voorkomt: twee mensen kijken elkaar aan, wie het eerst weg kijkt, is “af”. Ook voor andere primaten zoals gorilla’s kan oogcontact uitdagend zijn, kijk maar naar het Bokito-verhaal. Over de effecten van oogkleur op dit soort processen is in de literatuur nog weinig bekend. Volgens een onderzoek van Dr. Hans Eiberg en zijn team aan de Universiteit van Kopenhagen, zijn blauwe ogen ontstaan door een mutatie, die ongeveer 10.000 jaar geleden plaats vond in het Zwarte Zee gebied. Blijkbaar had deze adaptatie succes, want mensen met blauwe ogen bestaan nog steeds! Door dit onderzoek komen we meer te weten over de effecten van oogkleur. Saton, bedankt voor jullie mooie kleuren-lenzen!
Studenten Laura van Toor en David Eleveld probeerden verschillende typen lenzen uit en werden geadviseerd door optometrist Bas van Hal van Saton optiek.
Vind je het ook leuk om mee te werken aan dit onderzoek? Stuur me een mailtje!