email
mariskakret.com
|
Professor at Leiden University
email
linkedin

Kom speeddaten voor de wetenschap, en wie weet ontmoet jij de ware!

Een geschikte partner kiezen is één van de belangrijkste beslissingen die een mens maakt. Het is echter niet gemakkelijk om een goede partner te vinden. Vandaag de dag vinden romantische interacties vooral plaats tussen mensen die elkaar niet kennen, en de uiteindelijke keuze voor een date is vaak gebaseerd op korte sociale interacties.

Wij willen onderzoeken in hoeverre we het succes van korte romantische acties kunnen voorspellen met behulp van simpele computertaken en voorkeurstesten. Om dit te doen zullen we een speeddate-experiment uitvoeren op 29-02 en 01-03 in Leiden. Deelnemers van 18 tot 26 jaar oud zullen eerst een aantal taken uitvoeren die mogelijk informatie kunnen geven over hun partnervoorkeuren. Daarna zullen ze deelnemen aan meerdere speeddates. Ook zullen de deelnemers elke speeddate beoordelen. Aan de hand van deze beoordelingen kunnen we uiteindelijk bepalen welke tests het meest voorspellend zijn voor de uiteindelijke beslissing of iemand een geschikte partner is.

De resultaten van dit onderzoek zullen dus inzicht geven in de factoren die menselijke partnerkeuze en romantische interacties beïnvloeden. Echter, ons project heeft nog een tweede doel: het toepassen van soortgelijke tests bij mensapen. Mensapen zijn nauw verwant aan mensen, en hebben zeer vergelijkbare cognitieve vaardigheden. Daarom kunnen methodes die bij mensen werken ons mogelijk inzicht geven in geschikte methodes om mensapen te testen. In ons huidige onderzoeksproject “Tinder voor orang-oetans” proberen we tests te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden om een geschikte partner te vinden voor orang-oetans in dierentuinen. Momenteel wordt dit voornamelijk gedaan op basis van genetische informatie, maar ook dieren hebben vaak duidelijke partnervoorkeuren. Rekening houden met deze voorkeuren is niet alleen belangrijk voor het welzijn van de dieren, maar vergroot ook de kans dat ze zich voortplanten. Deelnemers ons het speeddate-experiment dragen dus bij aan beter begrip van de partnervoorkeuren van mensen én mensapen.

Geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden voor het experiment via https://www.tinyurl.com/datingexperiment. Door je aan te melden draag je niet alleen bij aan beter wetenschappelijk begrip van partnerkeuze en dating, maar wie weet ontmoet je ook wel de ware tijdens jouw speeddates!

 

Voor vragen kun je contact opnemen met t.s.roth@fsw.leidenuniv.nl

 

 

 

Latest news
Latest blog