email
mariskakret.com
|
Professor at Leiden University
email
linkedin

Herken Jezelf-weken in Apenheul

Tijden de Herken Jezelf-weken (18 juli t/m 17 augustus) zijn er in Apenheul allerlei educatieve activiteiten voor kinderen op een speciaal evenemententerrein in het park. CoPAN is tijdens het grootste deel van deze periode ook aanwezig met een speciaal onderzoekslab. Hier kunnen ouders en andere volwassenen deelnemen aan wetenschappelijk psychologisch onderzoek terwijl de kinderen bezig zijn met andere activiteiten. Tijdens deze periode komen er allerlei verschillende soorten onderzoeken aan bod.

 

Een aantal van de onderzoeken zijn gerelateerd aan het Tinder voor orang-oetans-project dat in samenwerking met Apenheul wordt uitgevoerd door Tom Roth [LINK: http://www.mariskakret.com/news/tom-roth-over-zijn-nieuw-gestartte-promotieonderzoek-partnervoorkeur-in-orang-oetans/]. Het doel van dit project is om een aantal cognitieve testjes te ontwikkelen waarmee de partnervoorkeuren van orang-oetans in dierentuinen bepaald kunnen worden voordat ze overgeplaatst worden naar een nieuwe dierentuin. Op die manier kunnen we iets beter bepalen of de nieuwe soortgenoot die je tegen zullen komen ook een interessante partner voor ze is. Voordat we zulke taken kunnen ontwikkelen, is het van belang om soortgelijke tests met mensen te doen. Daarom staan er tijdens de Herken Jezelf-weken een aantal taken op het programma die gerelateerd zijn aan aantrekkelijkheid bij mensen. Bijvoorbeeld: associëren mensen aantrekkelijke gezichten met blije gezichten in een Impliciete Associatie Test? En trekken symmetrische gezichten, die over het algemeen aantrekkelijker worden gevonden dan asymmetrische gezichten, sneller de aandacht dat asymmetrische gezichten? Op basis van de resultaten van deze onderzoeken kunnen we uiteindelijk geschikte tests voor de orang-oetans ontwikkelen.

 

Daarnaast heeft PhD student Iliana Samara een VR-experiment met vier verschillende fysiologische metingen (skin conductance, hartslag, pupilgrootte, gezichtstemperatuur) uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek konden deelnemers de aantrekkelijkheid van verschillende avatars beoordelen, die telkens een net verschillend uiterlijk hadden. Hiermee hopen we te achterhalen hoe mensen fysiologisch reageren op subtiele uiterlijke kenmerken, zoals blozen of grote pupillen. Onderzoek met fysiologische metingen wordt vaak gedaan in een lab, en is daardoor weinig toegankelijk voor een breed publiek. Dit onderzoek bood mensen een kans om deel te nemen aan fysiologisch onderzoek in een toegankelijke setting, namelijk tijdens een dagje dierentuin.

 

Tijdens de laatste week van het onderzoek, zal ook PhD student Julia Folz een experiment uitvoeren. Dit zal met name gefocust zijn op het snel waarnemen van emoties. Soortgelijk onderzoek naar emotieherkenning is in Apenheul al eerder uitgevoerd bij de bonobo’s [LINK: https://www.pnas.org/content/113/14/3761] en loopt nog bij de orang-oetans. In Julia’s studies zal gekeken worden welke gezichtsuitdrukkingen het snelst de aandacht trekken van bezoekers,  daarnaast zal ook worden gekeken naar de verwerking van subtiele emotionele signalen, zoals blozen en pupilgrootte. De vraag is of subtiele signalen daadwerkelijk direct de aandacht trekken van mensen.

 

Het onderzoek in Apenheul loopt nog tot eind deze week (zondag 11 augustus). Wil je mee doen? Dat kan! Kom naar evenementenlocatie Kambizuri in de Apenheul! Elke dag zijn daar twee of drie studenten van de Universiteit Leiden aanwezig, die uitleg kunnen geven over het onderzoek. Hopelijk tot ziens!

 

 

Apenheulherkenjezelf2019

Foto van het tijdenlijke onderzoekslab in Apenheul

Apenheulherkenjezelf2019b

Foto van het fysiologie/virtual reality-onderzoek.

Latest news
Latest blog